ترازوی پيچشی كاونديش چیست؟
ترازوی پیچشی کاوندیش یک وسیله بسیار حساس بود که برای اندازهگیری نیروی جاذبه گرانش بکار میرفت. این ترازو متشکل بود از یک میله افقی با دو گلوله کوچک سربی در دو انتها که از وسط توسط سیم پیچشی آویزان بود. گلولههای بزرگ سربی در همان صفحهٔ افقیِ گلولههای کوچک به آنها نزدیک میشدند، به طوری که نیروی جاذبه بین گلولهها سیم را در یک جهت میپیچاند. این نیرو با نیروی پیچشی سیم به تعادل میرسید. در آزمایش دیگر، نیروی لازم برای پیچش سیم، با اندازهگیری نوسان آزاد میله حول محور سیم، به دست میآمد. کاوندیش مقدار ثابت گرانش را با این ترازو به دقت 75 x 10^-11 به دست آورد.
ترازوی پیچشی کولن نیز همانند ترازوی پیچشی کاوندیش برای اندازهگیری ن روی جاذبه گرانش بکار میرود. با این تفاوت که در ترازوی پیچشی کولن، گوی بار دار را به کره نزدیک میکنند. این ترازو توسط دانشمند آلمانی به نام هرمان کولن ساخته شد و برای اندازهگیری ثابت گرانش و جرم اجسام به کار میرود. در این ترازو، یک گوی بار دار به یک سیم بلند آویزان شده است و دو گوی کوچک دیگر به دو سیم کوتاه آویزان شدهاند. گوی بار دار به گویهای کوچک نزدیک میشود و نیروی جاذبه بین آنها سیم را در یک جهت میپیچاند. با اندازهگیری نوسان آزاد سیم، نیروی لازم برای پیچش سیم به دست میآید و ثابت گرانش و جرم اجسام محاسبه میشود.
نحوه ساخت ترازوی پيچشی كاونديش
ترازوی پیچشی کولن و ترازوی کاوندیش دو نوع ترازوی پیچشی هستند که برای اندازهگیری نیروی جاذبه گرانش بکار میروند. اساس کار این دو ترازوی پیچشی دقیقا همانند هم هستند. هر دو ترازو متشکل از یک میله افقی با دو گلوله کوچک سربی در دو انتها هستند که از وسط توسط سیم پیچشی آویزان میشوند. با این تفاوت که در ترازوی کاوندیش، گوی بار دار را به کره نزدیک میکنند.