اعاده حیثیت چیست
اعاده حیثیت به معنای بازگرداندن آبرو، اعتبار، حقوق و شخصیت فرد است. در قوانین ایران، دو منبع اصلی قانون، موضوع اعاده حیثیت را پیشبینی کردهاند. اگر فردی به موجب افترا، آبروی دیگری را به خطر بیندازد، شخص متضرر میتواند نسبت به فردی که افترا زده است، شکایتی کیفری تحت عنوان اعاده حیثیت مطرح کند. شخص شاکی باید به دادسرا مراجعه کند و علیه افترا زننده طرح شکایت کند.
در صورت اثبات اینکه جرمی صورت نگرفته است، فردی که به موجب این اتهام آبروی خود را از دست رفته میبیند، میتواند نسبت به فردی که افترا زده است، شکایتی کیفری تحت عنوان اعاده حیثیت مطرح کند. در این مرحله دادگاه کیفری صالح به این پرونده رسیدگی نهایی مینماید و با اثبات مسئله افترا و این که اتهام وارده به فرد دروغین بوده است، شکایت او با مضموم اعاده حیثیت پذیرفته میشود و دادگاه حکم به مجازات متهم میدهد.
مجازات اعاده حیثیت در قانون ایران، به حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا 74 ضربه محکوم میشود. همچنین، در صورت امکان، باید به اعاده حیثیت نیز پرداخته شود.
در مورد مهلت اعاده حیثیت کیفری، در قانون ایران، مهلت اعاده حیثیت برای جرایمی که مجازات آنها حبس بیش از یک سال است، یک ماه و برای سایر جرایم، دو هفته است.
در نهایت، اعاده حیثیت یکی از حقوق شخصی است که در صورت تخلف از آن، شخص متضرر میتواند نسبت به فردی که آبروی او را به خطر انداخته است، شکایتی کیفری تحت عنوان اعاده حیثیت مطرح کند و مجازاتی برای فرد متخلف در نظر گرفته میشود.